Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zwangerschap

'Spoeling van papaverzaadolie verhoogt kans op zwangerschap'

Vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden, hebben meer kans op conceptie als ze hun eileiders laten spoelen met papaverzaadolie. Die behandeling is minder zwaar en goedkoper dan ivf.
Door NU.nl

Dat zeggen gynaecologen van het VUmc in het AD naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 1.100 vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden.

De helft van de deelneemsters kreeg via een katheter een middel op waterbasis toegediend en de andere helft een spoeling van papaverzaadolie. De spoeling was bedoeld om dode cellen en propjes in de eileiders op te ruimen.

Binnen een half jaar was van de groep die papaverzaadolie kreeg 40 procent zwanger. Bij de andere groep lag dat percentage op 29 procent.

Betere innesteling

"Eindelijk bewijs", reageert hoogleraar gynaecologie Ben Willem Mol, die meewerkte aan de studie. De moeder van Mol liet in 1960 zelf haar eileiders doorspoelen met papaverzaadolie omdat ze niet zwanger kon worden. Vlak erna raakte ze toch zwanger. "Het geeft wel te denken dat het 51 jaar moet duren voor je je eigen conceptie hebt bewezen."

De onderzoekers vermoeden dat de olie zorgt voor een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder. Verder is de behandeling een stuk goedkoper dan ivf: zo'n 150 versus gemiddeld 3.000 euro.


Lees meer over:

Gezondheid

Aanbevolen artikelen