Nederlandse huisartsen schrijven vaker opioïden voor. De toename in voorschrijven van pijnstillers komt vooral door een stijging in het voorschrijven bij aandoeningen anders dan kanker.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL op verzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Uit het onderzoek blijkt dat in de periode van 2005 tot 2015 het aantal patiënten in Nederland dat een sterke pijnstiller voorgeschreven kreeg is verzesvoudigd. Vooral het aantal recepten voor oxycodon is aanzienlijk gestegen. De toename is het sterkst onder Nederlanders boven de 75 jaar oud. Mogelijk wordt dit verklaard door de vergrijzende bevolking.

De toename in het aantal voorschrijvingen van opioïden komt volgens het CBG doordat huisartsen de medicatie vaker voorschrijven bij rug-, nek- en schouderpijn. In tachtig procent van de gevallen waarbij voor het eerst een pijnstiller werd voorgeschreven bij een andere aandoening dan kanker, koos de huisarts voor een zwakwerkende opioïde.

Opioïden 

Opioïden worden voorgeschreven bij hevige en chronische pijn, bijvoorbeeld bij kanker of na een ongeval of operatie. Deze pijnstillers kunnen ervoor zorgen dat de patïent aan de medicatie went of zelfs afhankelijk wordt. Er zijn zwakwerkende opioïden, zoals tramadol en sterkwerkende, zoals morfine, oxycodon en fentanyl.