Verband gevonden tussen lichaamsvet en kans op borstkanker

Niet alleen een vermindering van de hoeveelheid buikvet, maar een afname van het vetpercentage over het gehele lichaam zou volgens onderzoekers belangrijk zijn om borstkanker te voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht dat woensdag wordt gepresenteerd.

Tijdens het onderzoek werden 243 vrouwen met overgewicht net na de overgang gevolgd. In een periode van zestien weken vielen 195 vrouwen tussen de vijf en zes kilo af. De overige 48 vrouwen bleven op gelijk gewicht.

Na de zestien weken kon volgens de onderzoekers een verband worden aangetoond tussen een afname in lichaamsvet en een gunstige ontwikkeling in medische factoren die met borstkanker samenhangen. Alleen een afname in de hoeveelheid buikvet had volgens het onderzoek ook een gunstig effect. Met name in de afname van zogenaamde ontstekingsmarkers, die bijvoorbeeld in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten.

Verlaging

"Uit het onderzoek is gebleken dat het verlagen van het risico op borstkanker via lichaamseigen hormonen, niet een daling van buikvet het belangrijkste is, maar vooral het totale lichaamsvet. Bijvoorbeeld dus ook het heupvet", verklaart hoofdonderzoeker Evelyn Monninkhhof.

"Onze volgende stap is onderzoeken hoe vrouwen buikvet en hun totale lichaamsvet het beste kunnen aanpakken. We willen weten welke programma's op het gebied van voeding en lichaamsbeweging het beste voor hun werken. Zo kunnen ze het risico op borstkanker verlagen", aldus Monninkhof.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie