In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) is op de trauma-afdeling bij vijf patiënten de VRE-bacterie vastgesteld. De geïnfecteerden zijn door het ziekenhuis geïsoleerd. 

Dat meldt het ziekenhuis donderdag.

"De patiënten die op de trauma-afdeling van het ziekenhuis liggen zijn al ziek, bij hen is een grotere kans op een infectie met de bacterie. Een van de vijf besmette patiënten heeft ook daadwerkelijk een infectie opgelopen na de besmetting. Deze patient behandelen wij met een reserve-antibioticum dat niet vaak gebruikt wordt, omdat daar nog geen resistentie voor is ontstaan. De andere vier patiënten zijn alleen in isolatie geplaatst, omdat zij wel drager van de bacterie zijn, maar nog geen effect hiervan ervaren", legt een woordvoerder uit. 

De VRE-bacterie is een enterokok-bacterie, wat betekent dat de bacterie resistent geworden is voor het veelgebruikte antibioticum vancomycine. De bacterie, die bij mensen in de darmen voorkomt, vormt voor gezonde mensen zelden een gevaar.

"Mensen die niet ziek zijn en de bacterie oplopen hebben hier vaak geen last van. Wel willen we driehonderd mensen die mogelijk met de geïnfecteerden in aanraking zijn gekomen op de aanwezigheid van de bacterie controleren, zodat ze weten dat ze een drager zijn. Zij kunnen de bacterie tot wel een jaar na besmetting bij zich dragen en moeten daarom de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen."