Een op de vier studenten slikt ADHD-medicatie, zoals Ritalin, om zich beter te kunnen concenteren tijdens het studeren en dit aantal blijft stijgen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) roep op tot betere voorlichting over de nadelige effecten van het gebruik.

De studenten zeggen de medicatie te slikken om hun studieprestaties te verbeteren. Ook wordt het middel gebruikt tijdens het uitgaan. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 400 studenten van het IVM.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder een selectieve groep studenten van zowel universitaire als HBO-opleidingen. Het IVM zegt dat de peiling daarom niet representatief is voor alle studenten in Nederland. Wel sluiten de bevindingen van onder andere NOS-op-3. Zij meldden in 2015 dat waarschijnlijk een op de tien studenten de ADHD-medicatie slikt. 

Uit het rapport van het IVM blijkt dat de studenten methylfenidaat, de werkzame stof in de ADHD-medicijnen zoals Ritalin, gebruiken zonder dat zij dit zelf via een arts hebben gekregen. Vaak krijgen gebruikers de middelen via vrienden en studiegenoten.

Het IVM waarschuwt al langer voor de risico's van de middelen. Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, zegt zich af te vragen hoe de handel in elkaar zit. "Zitten er commerciële handelaars achter of gaat het om het 'lenen' van de medicatie van een ADHD-patiënt?" Het IVM pleit voor meer voorlichting op universiteiten en hogescholen.

Effecten

Eerder keurde het College Beoordeling Geneesmiddelen het gebruik van methylfenidaat niet goed. Het bijwerkingencentrum Lareb ontving tot februari 2017 bijna 1.200 meldingen van vaak ernstige bijwerkingen die mogelijk verband zouden hebben met het gebruik van het medicijn.

Zo kreeg het college veel meldingen over hart- en vaataandoeningen, depressie, angst, zelfmoordneigingen en slapeloosheid. Bijna de helft van de meldingen had betrekking op volwassenen, van wie drie personen overleden.