Een nieuw ontwikkeld tablet zou kunnen voorkomen dat een aanzienlijk deel van het eiwit gluten de dunne darm bereikt. Dit zorgt ervoor dat mensen met een gevoeligheid voor gluten kleine hoeveelheden gluten kunnen eten, zonder de hierbij nadelige symptomen te ervaren.

De pil bevat het enzym aspergillus niger-derived prolyl endoprotease (AN-PEP) en werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Digestive Disease Week in Chicago.

"Dankzij het tablet kunnen glutengevoelige patiënten zich veiliger voelen wanneer zij bijvoorbeeld gaan eten in een restaurant en niet zeker weten of zij iets eten dat glutenvrij is", zegt Julia König, hoofdauteur van het onderzoek. "Aangezien kleine hoeveelheden gluten al van invloed kunnen zijn op personen met een glutenintolerantie, zou dit supplement een belangrijke rol kunnen spelen."

Uit vorige studies bleek al dat AN-PEP gluten (te vinden in producten met bepaalde graansoorten) kon afbreken wanneer het enzym via sondevoeding in de maag terechtkwam. Bij dit onderzoek werd het enzym getest in combinatie met een "normale" maaltijd.

Koekjes

Achttien patiënten die gevoelig zijn voor gluten aten een pap waarin twee glutenbevattende koekjes waren verwerkt. Zij kregen hierbij een lage of hoge dosis van AN-PEP of een placebo. Daarna bekeken de onderzoekers gedurende drie uur het glutenniveau in de maag en dunne darm van de deelnemers.

Daaruit bleek dat AN-PEP in zowel lage als hoge dosis gluten afbrak in zowel de maag als in de twaalfvingerige darm, het eerste gedeelte van de dunne darm. In de maag waren de glutenniveaus van zowel de groep die een hoge dosis kreeg, als de groep met een lage dosis van het enzym 85 procent lager dan die van de placebogroep. Wanneer het voedsel de twaalfvingerige darm bereikte, was het glutenniveau met 81 procent verlaagd in de hoge dosis-groep en met 87 procent in de groep die een lage dosis van het enzym kreeg.

Per ongeluk

"AN-PEP zal er niet voor kunnen zorgen dat mensen met glutenintolerantie weer zonder problemen pasta of pizza kunnen eten, maar deze resultaten geven aan dat dit enzym waarschijnlijk wel effectief is bij patiënten die per ongeluk toch een kleine hoeveelheid gluten binnenkrijgen."

De onderzoekers benadrukken dat de pil alleen bedoeld is voor mensen die gevoelig zijn voor gluten. Mensen met coeliakie - die geen gluten kunnen verdragen - wordt niet aangeraden om het tablet te nemen, aangezien zelfs een kleine hoeveelheid gluten al permanente schade bij hen kan veroorzaken.

Ingrediënten in de keuken die onmisbaar zijn als je geen gluten eet, vind je op CookLoveShare.nl