Zaterdag 25 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Graspollenseizoen barst deze week los'

Nu het koude weer met regelmatige nachtvorst op een einde loopt, komt het gras in Nederland massaal tot bloei. Dat kan deze week leiden tot klachten bij mensen met hooikoorts, waarschuwt Weeronline.
Door: NU.nl

Volgens de meteorologische website wordt het weer vanaf vandaag warmer. De combinatie van temperaturen van 16 graden in het Waddengebied tot 21 graden in het zuiden en in de westelijke duingebieden en de regenval van vorige week leiden tot goede groeicondities voor gras en andere planten. De kans op hooikoortsklachten neemt daarmee toe.

Hoewel er de komende dagen nog regelmatig een luchtreinigende bui kan vallen, breekt woensdag een overwegend droge periode aan. Bovendien voert de noordoostenwind naar verwachting vanaf dinsdag pollen aan uit Duitsland.

Beeld uit video: Wat kun je doen tegen hooikoorts?1:13
Afspelen knop

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Bevrijdingsdag

Weeronline voorspelt een grote kans op een Bevrijdingsdag zonder buien en raadt mensen met een graspollenallergie die dan naar buiten gaan aan hun medicatie af te stemmen op ongunstige omstandigheden.

Naast het sterke allergeen graspollen hebben hooikoortspatiënten deze week ook nog te kampen met enkele bloeiende berkensoorten. Die raken de komende tijd uitgebloeid, maar kruiden zoals zuring en weegbree komen door het opwarmende weer juist tot bloei. Zij verspreiden allergenen van lichte tot matige sterkte.

Aanbevolen artikelen