'43 procent van de Nederlandse jongeren heeft psychische klachten'

43 procent van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten zoals slecht slapen, piekeren en angstklachten.

Dat stellen MIND en NPO 3FM naar aanleiding van een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom in het kader van #openup-week. Die week is bedoeld om openheid bij jongeren te stimuleren over psychische problemen.

80 procent van jongeren met psychische klachten ervaart klachten langer dan 2 maanden en 37 procent van hen is hierover niet open naar andere mensen.  

"Hoewel sommige jongeren er tegenaan zullen lopen dat mensen hen niet begrijpen, stimuleren wij het aangaan van gesprekken met bijvoorbeeld vrienden, familie of de huisarts", zegt psycholoog Lidewy Hendriks van MIND. "Op deze manier loop je er niet alleen mee rond en kun je worden geholpen. Daarnaast kun je altijd bellen, chatten, appen of mailen met Korrelatie, waar je op begrip en hulp kunt rekenen", aldus Hendriks. 

Zo'n 65 procent van de ondervraagde jongeren, zowel met als zonder psychische klachten, zou het liefst met zijn ouders over psychische problemen praten. 51 procent zou als eerste naar zijn vrienden of vriendinnen gaan voor een gesprek. Zo'n 91 procent van de respondenten zegt dat vrienden of vriendinnen bij hen terecht kunnen als ze psychische klachten ervaren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie