Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Promovendus heeft vaak medische klachten wegens stress'

Medische klachten ten gevolge van stress worden vaak onderzocht door onderzoekers, maar wetenschappers blijken zelf ook een risico te lopen. Zo krijgen onderzoekers die bezig zijn met hun promotie vaak lange tijd zoveel stress te verduren, dat ze gezondheidsklachten krijgen en (tijdelijk) uitvallen.
Door ANP

Volgens het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) is dat slecht voor de promovendus, voor de wetenschap en voor de economie. Als een promovendus definitief afhaakt, is het geld weggegooid. Om hoeveel mensen het precies gaat, is onduidelijk. Daarom pleit het netwerk voor een landelijk onderzoek.

Onderzoek in België toont aan dat de helft van de promovendi met psychische klachten kampt. Rolf van Wegberg, woordvoerder van de PNN vindt dat schokkend en denkt dat dit in Nederland niet veel anders is. "Maar op wat kleine rapporten na, blijft het vaak bij individuele verhalen."

"Een onderzoeksprogramma hiervoor staat bij de universiteit in Leiden in de steigers, maar er moet tijd en geld voor worden vrijgemaakt", aldus de woordvoerder. Hij hoopt dat de universiteiten en de wetenschappelijke instituten KNAW en NWO hiermee over de brug komen.

Grote druk

Volgens Van Wegberg staan promoverende onderzoekers onder grote druk. "Ze moeten hard en lang werken, het werk is nooit af, ze hebben weinig vrijheid, er is veel bureaucratie en de druk om te publiceren is groot. Ook zijn ze vaak bang hun contract kwijt te raken", zegt hij.

Wat hem betreft moet de wetenschappelijke wereld snel en serieus aan de slag met de stress en de gevolgen. "De druk op promovendi is van alle tijden, maar het is echt niet gezond om zo verder te gaan."

Aanbevolen artikelen