Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Kwart van jongeren heeft vorm van gehoorschade'

Bijna een kwart van de jongeren tussen de twaalf en 24 jaar oud heeft een vorm van gehoorschade.
Door NU.nl

Dat betekent dat zij al een vorm van gehoorschade hebben op een leeftijd waar ouderdomsslechthorendheid nog geen rol speelt.

Dat staat in de Oorcheck van de Hoorstichting. Iets meer dan een kwart van de deelnemers tussen de twaalf en vijftig jaar oud kreeg een uitslag van "niet goed".

De Hoorstichting voerde een hoortest uit onder 157.056 mensen tussen de twaalf en vijftig jaar oud. 99.822 tests zijn gebruikt voor verdere analyse.

Ruis

De Oorcheck werd online uitgevoerd door negen verschillende woorden te gebruiken. De deelnemers ziet eerst plaatjes van de negen woorden, waarna zij achtereenvolgens 27 keer één van de negen woorden te horen krijgen.

Daarbij verschilt de verhouding tussen ruis en spraak. Per keer dient de deelnemer het gehoorde woord aan te klikken. Wanneer het woord niet verstaan wordt, klikt de persoon op "niet verstaan".

Van de 23 procent jongeren die de uitslag "niet goed" kregen, dacht 85 procent voorafgaand aan de test een goed gehoor te hebben. Van de mensen van 12 t/m 50 jaar met de uitslag “niet goed”, dacht ruim driekwart (77%) van tevoren een goed gehoor te hebben.


Lees meer over:

Gezondheidgehoor

Aanbevolen artikelen