'Veel patiënten met hersenziekte krijgen onjuiste diagnose'

Bij veel mensen met een hersenziekte wordt er een onjuiste diagnose gesteld. Dat concludeert de Nederlandse Hersenbank na onderzoek bij overleden hersendonoren.

Dat meldt De Telegraaf maandag. Zo is er bij 22 procent van de mensen die gestorven zouden zijn aan de ziekte van Parkinson, sprake van een andere doodsoorzaak dan werd vastgesteld bij het overlijden. Dit geldt voor een kwart van de breindonoren die zouden zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Algeheel werd er in 59 procent van de groep donoren, die diagnoses kregen in de groep ziekten met de verzamelnaam "dementie", bij het overlijden een ander ziektebeeld beschreven dan bleek na de pathologische diagnose.

Daarnaast kreeg 7 tot 8 procent van de breindonoren tijdens hun leven ten onrechte de diagnose multiple sclerose.

Groot belang

De overheid en zorgverzekeraars worden daarom door neuropathologen opgeroepen om te investeren in kwaliteit van dit hersenonderzoek. "Het is van het grootste belang voor de kennis en behandeling van hersenziekten om tot verbetering van dit diagnostische werk te komen", zegt bioloog dr. Inge Huitinga, directeur van de Nederlandse Hersenbank (NHB).

Ze stelt dat er te vaak een verschil wordt opgemerkt tussen de klinische en de neuropathologische diagnose. Dit kan veroorzaakt worden doordat neuropathologen en radiologen met behandelend specialisten van inzicht verschillen over de typering van de veranderingen in het hersenweefsel.

"Het is, zeg maar, het verschil tussen wat de behandelend arts waarneemt op basis van symptomen, ook via het onderzoek met een scanner, en wat de hersenonderzoeker ziet ín en aan het weefsel", zegt Huitinga.

Waarschijnlijkheidsdiagnose

"Het probleem van behandelend artsen is, dat zij altíjd een waarschijnlijkheidsdiagnose stellen. De praktijk is bijvoorbeeld dat zij een patiënt tegenover zich hebben die ogenschijnlijk aan schizofrenie lijdt. Alles in diens gedrag wijst daarop. Maar in werkelijkheid blijken zich ín het lichaam van deze patiënt antistoffen te richten tegen de zenuwcellen. In feite is hier dus sprake van een auto-immuunziekte. En géén schizofrenie. Maar dit gebeurt gewoon. Daarom ook is goed hersenonderzoek zo belangrijk."

De Hersenbank ontvangt elk jaar hersenen van gemiddeld tweehonderd donoren die hun organen beschikbaar stellen voor de wetenschap. De obducties worden zelf door de bank betaald.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie