Mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever zouden volgens onderzoekers langer kunnen leven door een speciale chemopomp.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder 2.000 Amerikaanse patiënten dat vrijdag wordt gepubliceerd in de journal of clinical oncology

De chemopomp die gebruikt gaat worden in het Erasmus MC zal worden toegepast bij patiënten met in de lever uitgezaaide darmkanker. De methode wordt in de Verenigde staten al twintig jaar gebruikt en heeft succes. "Patiënten leven gemiddeld twee jaar langer", vertelt chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp.

Per jaar krijgen ongeveer 13.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Van hen hebben 1.500 uitzaaiingen in de lever die operatief te verwijderen zijn. "De darmkanker wordt weggehaald. De uitzaaiingen ook, maar omdat we niet alles kunnen zien komen ze bij 80 procent van de patiënten terug. En dan is het niet meer te genezen", aldus Groot Koerkamp.

Tijdens de operatie waarbij de uitzaaiingen worden verwijderd kan de chemopomp in de buik worden geplaatst. Het pompje is zo groot als een ijshockeypuck en wordt net onder de huid geplaatst. Daar spuit het pompje de chemovloeistof in.

Lokaal

"De pomp zit op de slagader en voert direct de chemo naar de lever. Omdat het lokaal wordt toegepast blijkt het ook alleen op die plek in het lichaam aanwezig. Zo kun je een heel hoge concentratie gebruiken en worden gezonde levercellen grotendeels gespaard."

Door deze methode heeft de patiënt ook minder last van bijwerkingen als haaruitval en misselijkheid die horen bij de gangbare chemokuur via het infuus. Het pompje plaatsen kost 3.000 euro en de chemovloeistof kost 60 euro per gevulde pomp.

Volgens Groot Koerkamp zou de behandeling daarom voor farmaceuten een oninteressante investering zijn. "Zij verdienen er nauwelijks iets aan, in vergelijking tot kankermedicatie die 100.000 euro per patiënt per jaar kost." Het huidige onderzoek wordt door KWF Kankerbestrijding gefinancierd. 

De resultaten uit het Amerikaanse onderzoek zijn volgens Groot Koerkamp spectaculair. "Maar we moeten de resultaten nu in Nederland bevestigen door twee identieke patiëntengroepen met en zonder pomp te vergelijken."