43 procent van de vrouwen had gedacht dat hun bevalling pijnlijker zou zijn dan zij aanvankelijk verwachtten. Een kwart vond het juist tegenvallen.

Dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift Ouders van Nu onder 3.382 zwangere vrouwen en moeders van jonge kinderen. Het tijdschrift voerde het onderzoek uit ter gelegenheid van hun vijftigjarig bestaan.

97 procent van de bevallen vrouwen deed dit in bijzijn van de partner. 12 procent had ook haar moeder als gezelschap.

Een op de vijf vrouwen had het plan om thuis te bevallen, wat 14 procent ook daadwerkelijk deed. 81 procent beviel in het ziekenhuis, waarvan 67 procent gepland. 

15 procent van de vrouwen onderging een keizersnee, de meeste vrouwen (63 procent) bevielen in het bed. 3 procent beviel zittend of in het water.

Eerste echo

Verder blijkt uit het onderzoek dat een op de vijf vrouwen direct na een positieve zwangerschapstest het nieuws deelt met geliefden. De rest wacht daarmee tot de eerste echo is gemaakt. 81 procent weet voor de bevalling of het een jongetje of meisje is. 

75 procent van de vrouwen laat een twintigwekenecho maken, blijkt verder. Die wordt door zwangeren van 36 jaar of ouder vaker gemaakt. 14 procent van deze groep laat bovendien een NIPT-test doen, tegenover 9 procent van alle deelnemers van het onderzoek.