Wetenschappers hebben twee nieuwe medicijnen gevonden die het brein zouden beschermen tegen neurodegeneratieve hersenziekten, waaronder dementie.

Dat meldt de BBC. In 2013 werd een soortgelijk medicijn gevonden, maar dat bleek na het testen op dieren niet geschikt. Het medicijn slaagde erin om te voorkomen dat hersencellen afsterven, maar zorgde ook voor ernstige schade aan andere organen.

Dat zou bij de nieuw ontdekte medicijnen niet het geval zijn. Professor Giovanna Mallucci van de MRC Toxicology Unit in Leicester noemt de ontdekking "geweldig".

Het gaat om twee verschillende medicijnen: trazodone, dat gebruikt wordt door mensen met een depressie, en DBM, een medicijn dat momenteel wordt getest bij kankerpatiënten.

De nieuwe medicijnen zijn inmiddels getest op muizen. Het zorgde ervoor dat de progressie van prionziekten (een dodelijk verlopende infectie van het centrale zenuwstelsel) werd stopgezet. Uit nader onderzoek bleek dat de medicijnen werkzaam waren tegen verschillende degeneratieve hersenziekten.

Testen

Mallucci wil de medicijnen binnenkort testen bij dementiepatiënten en verwacht binnen twee tot drie jaar te weten of de beloften ervan inderdaad worden waargemaakt. "Ziekten als Alzheimer zullen niet volledig genezen kunnen worden, maar door de progressie een halt toe te roepen, valt er wel mee te leven." 

Ze benadrukt dat mensen die trazodone reeds slikken niet met het medicijn moeten experimenteren en moeten wachten totdat de onderzoeksresultaten bekend zijn.