De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er een doorbraak is bereikt in het terugdringen van tropische ziektes. Volgens de organisatie zijn in 2015 alleen al een miljard mensen behandeld.

"De WHO constateert dat ziektes die al heel lang bestaan, zoals slaapziekte en elefantiase, een halt zijn toegeroepen", zegt WHO- directeur Margaret Chan. "De afgelopen tien jaar zijn miljoenen mensen gered van ziektes en armoede dankzij een van de meest effectieve samenwerkingen in de moderne gezondheidszorg."

Het rapport Integrating neglected tropical diseases in global health and development laat zien dat ondersteuning vanuit de politiek, medicijndonaties en verbeteringen in leefomstandigheden ervoor hebben gezorgd dat gezondheidsprogramma's ervoor hebben gezorgd dat ziektes in deze landen afnamen.

"Om tropische ziekten nog verder terug te dringen is het van belang dat er schoon water en goede sanitaire voorzieningen voorhanden zijn", zegt Dirk Engels, directeur van de afdeling tropische ziektes bij de WHO.

Volgens de organisatie hebben nog steeds 2,4 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen zoals een toilet. Bovendien drinken nog meer dan 660 miljoen mensen uit waterbronnen die niet gezuiverd zijn, zoals het oppervlaktewater.

Slaapziekte

De Belgische regering gaat de komende negen jaar 25,3 miljoen euro in de bestrijding van slaapziekte investeren. Het fonds van Bill en Melinda Gates verdubbelt het bedrag om de "verwaarloosde tropische ziekte" tegen 2025 definitief de wereld uit te helpen.

Dit maakte de Belgische vicepremier Alexander De Croo woensdag bekend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestaat het risico dat 50 miljoen mensen de dodelijke ziekte oplopen als die niet wordt uitgeroeid.

De slaapziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die door de tseetseevlieg wordt overgedragen. De hersenen worden aangetast, wat leidt tot slapeloosheid en een onomkeerbare coma.

In 2016 werden in 13 van de 24 landen waar ze nog voorkomt 3000 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan 85 procent in de Democratische Republiek Congo. Sinds de onafhankelijkheid van deze Belgische ex-kolonie in 1960 laait de ziekte nu voor de derde keer op. "Laten we voor eens en voor altijd een punt zetten achter de slaapziekte", aldus De Croo.