In 2016 werd de zware pijnstiller oxycodon vier keer meer gebruikt door Nederlanders dan in 2008. In 2016 werd het medicijn door 440.000 mensen gebruikt. 

In 2016 nam het aantal gebruikers met 90.000 personen toe ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen die dagblad Trouw heeft ingezien. Als de stijging doorzet is over acht jaar het gebruik meer dan verviervoudigd. 

Oxycodon is een morfine-achtige pijnstiller die voorgeschreven wordt als lichtere pijnstillers zoals paracetamol, niet werken.

Eerder bleek al dat het verkeerd gebruiken van oxycodon en vergelijkbare zware pijnstillers zorgt voor honderden ziekenhuisopnamen per jaar. 

Bijwerkingen

Hoogleraar pijnbestrijding Albert Dahan zegt in Trouw dat de bijwerkingen van het middel heftiger zijn dan van lichtere pijnstillers en dat bij langdurig gebruik oxycodon zelfs kan zorgen voor een toename van pijnklachten.

Ook het gebruik van de krachtige pijnstiller fentanyl neemt toe. Vorig jaar werd het middel, dat onder meer wordt gebruikt na operaties en bij kankerpatiënten, ruim 121.000 keer verstrekt. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008. 

Het aantal morfinegebruikers is redelijk stabiel: het afgelopen jaar werd het 95.800 keer verstrekt. Dat is iets vaker ten opzichte van 2015.