Nederlandse mannen en vrouwen tussen de twintig en dertig jaar oud lopen het meeste risico op een soa of hiv. Ook laat deze groep zich het vaakst testen op geslachtsziekten.

Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland. Zij voerden onderzoek uit onder ruim 9.000 respondenten.

Van de mannen tussen de twintig en dertig zegt 9 procent het laatste sekscontact te hebben gehad met een losse partner zonder dat er een condoom werd gebruikt. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep ligt het percentage op 7 procent.

Van alle Nederlanders van zestien jaar en ouder heeft 3 procent tijdens het laatste sekscontact onbeschermde seks gehad met een losse partner. In totaal hadden meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) de laatste keer seks zonder condoom met een losse partner.

Van de ondervraagden heeft 4 procent zich het afgelopen jaar laten testen op hiv en 5 procent op een soa. Mannen en vrouwen laten zich even vaak testen op hiv, maar vrouwen laten zich vaker testen op een soa (6 procent tegenover 4 procent).

Niet-westerse migratieachtergrond

Twintigers laten zich het vaakst testen. Zo heeft 11 procent zich het afgelopen jaar op hiv laten testen en 14 procent op een soa.

Verder hadden Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond en van de tweede generatie het afgelopen jaar vaker meerdere sekspartners dan andere Nederlanders. Ook laten ze zich vaker testen op hiv en soa: 15 procent liet zich testen op soa en 10 procent op hiv.

Ook mannen die seks hebben met mannen lieten zich vaker testen. Ongeveer een op de vijf mannen liet onderzoeken of hij een soa of hiv had; zes keer zo vaak als heteroseksuele mannen.