Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
roken sigaret sigaretten asbak

'Een op de tien doden wordt veroorzaakt door roken'

Een op de tien doden is ten gevolge van de gezondheidsschade die roken veroorzaakt. De helft van de doden door roken is afkomstig uit landen als China, India, de Verenigde Staten en Rusland.
Door NU.nl

Dat blijkt uit het Global Burden of Disease-rapport, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Voor het onderzoek werden de rookgewoonten van inwoners uit 195 landen geanalyseerd, in de periode tussen 1990 en 2015.

Meer dan een miljard van deze mensen rookte in 2015 dagelijks. Een op de vier mannen rookt dagelijks en een op de twintig vrouwen stak in 2015 elke dag een sigaret op. Dat is wel een vermindering ten opzichte van 1990. Toen rookte nog een op de drie mannen dagelijks en een op de twaalf vrouwen.

Wel is de totale hoeveelheid rokers toegenomen, aangezien de populatie de afgelopen 25 jaar is toegenomen. Ook is er een stijging op te merken in het aantal doden ten gevolge van roken. Dat zijn er ruim 6,4 miljoen, een stijging van 4,7 procent.

Beeld uit video: Stoppen met roken, hoe doe je dat?
Afspelen knop

Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Waarschuwing

De afgelopen 25 jaar hebben diverse landen actie ondernomen om mensen te helpen stoppen met roken, zoals het verhogen van belasting op sigaretten en waarschuwing op pakjes tabak. Zo zag Brazilië het aantal mannelijke rokers zakken van 29 naar 12 procent. Het aantal vrouwelijke Braziliaanse rokers zakte van 19 naar 8 procent. Rusland en enkele delen van Afrika zagen het aantal vrouwelijke rokers juist stijgen.       

"Ondanks dat de schadelijke gevolgen van tabak al meer dan een halve eeuw wereldwijd worden verkondigd, rookt een op de vier personen dagelijks", zegt hoofdauteur Emmanuele Gakidou. "Roken is nog altijd de op een na grootste risicofactor op een vroegtijdige dood en daarom moet er meer ondernomen worden om het aantal rokers te verminderen."


Lees meer over:

Tabak en rokenGezondheid

Aanbevolen artikelen