Mannen krijgen eerder rimpels dan vrouwen en krijgen er aanvankelijk ook meer. Vrouwen halen dit na hun 75e levensjaar echter in en eindigen met meer rimpels.

Dat concludeert dermatoloog Merel Hamer van het Erasmus MC na onderzoek, donderdag gepubliceerd in het vakblad Journal of Investigative Dermatology.

Voor haar studie maakte Hamer digitale foto's van de gezichten van 3.800 deelnemers in de leeftijd van 51 tot 98 jaar. Zij maken deel uit van ERGO, het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek dat sinds een aantal jaar wordt uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord.

Tot 75 jaar blijken mannen opvallend meer rimpels te hebben: hun gezicht bestaat voor 4,5 procent uit rimpels, bij vrouwen is dit 3,6 procent. Na deze leeftijd maken vrouwen een inhaalslag. Vrouwen hebben bovendien ook rimpels op andere plekken, waaronder de bovenlip. Mannen hebben meer "last" van lijnen op hun voorhoofd. Volgens Hamer heeft dit mogelijk te maken met de structuur van de mannenhuid op de bovenlip, die steviger is door vollere gezichtsbeharing.

Hormonen

Mogelijk veroorzaken verschillen in de hormoonhuishouding dat mannen eerder rimpels krijgen. "Hoewel we in dit onderzoek geen relatie hebben gevonden, kan het zijn dat vrouwelijke geslachtshormonen bescherming bieden tegen het ontwikkelen van rimpels. Verder is opvallend dat vrouwen met relatief veel testosteron in het bloed en vrouwen die kaalheid vertonen, minder rimpels hebben."

Risicofactoren zijn roken en zonlicht, maar ook een laag BMI. "Een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels. En: hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, hoe meer rimpels ze heeft."

Opmerkelijk is dat van Noord-Europese huidtypen (type 1, 2 en 3) de witste huid het minst snel simpels ontwikkelt. "We denken dat mensen met zo’n type 1 huid zo snel verbranden dat ze de zon mijden, of goed smeren met zonnebrandcrème." Wel ontwikkelen mensen met dit type huid eerder pigmentvlekken, wat ook een teken is van huidveroudering. "We denken dan ook dat elk huidtype op een andere manier veroudert."