Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum vermoeden dat het gebruik van inhalatiemedicatie met corticosteroïden in verband staat met een kans op een hogere BMI bij volwassenen. Vooral vrouwen lijken hierop een grotere kans te hebben dan mannen.

De onderzoekers benadrukken dat er niet direct een oorzakelijk verband is gevonden. Ook is het niet de bedoeling dat patiënten hun medicatie hierdoor niet meer gaan gebruiken, stelt arts-onderzoeker Mesut Savas. "De bevindingen suggereren dat inhalatiecorticosteroiden mogelijk grotere effecten hebben op het lichaam dan eerder werd aangenomen."

Savas bestudeerde samen met collega-onderzoekers jarenlang ruim 140.000 deelnemers aan de bevolkingsstudie Lifelines. Eén op de tien deelnemers gebruikte een geneesmiddel met daarin corticosteroïden.

De vrouwen die inhalatiemedicatie gebruikten met deze stoffen hadden bijna een punt hogere BMI en een grotere buikomvang. Daarnaast werd bij deze vrouwen een hogere kans gevonden op het hebben van hogere bloedsuikerwaarden, verhoogde bloeddruk, meer vetdeeltjes in het bloed en een minder goed cholesterol. Die laatsten vormen samen het metabool syndroom, een verzameling aandoeningen die de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Astma

Corticosteroïden worden gebruikt als ontstekingsremmers en worden veelal ingezet bij astma en andere longziekten. Wetenschappers dachten eerst dat de bijwerkingen vooral aanwezig waren als ze werden geïnjecteerd of in tabletten werden geslikt.

De onderzoekers stellen wel dat vervolgonderzoek nodig is. Savas presenteert dinsdag zijn bevindingen in Orlando in Florida.