Omdat symptomen van Alzheimer lastig te onderscheiden zijn en weinig artsen bekend zijn met de ziekte bij jonge mensen, duurt het gemiddeld 4,4 jaar voordat bij hen de juiste diagnose wordt gesteld.

Volgens de stichting Alzheimer Nederland hebben in Nederland ongeveer 12.000 mensen een vorm van dementie op jonge leeftijd. Deze mensen, die vaak nog werken en een actief gezinsleven hebben, verkeren vaak lange tijd in onzekerheid over wat er aan de hand is. 

Bij jonge mensen worden symptomen zoals karakterveranderingen, geheugenproblemen en een "niet-pluis" gevoel vaak niet herkend als dementie. In 45% van de gevallen wordt dan ook de verkeerde diagnose gesteld. 

Volgens Marco Blom, interim directeur Alzheimer Nederland, denken huisartsen vaak eerst aan een depressie, overspannenheid of relatieproblemen. "Dat is logisch want de symptomen hebben ook overeenkomsten. Maar soms is er meer aan de hand. Als de diagnose dementie uiteindelijk wordt gesteld, kan dit duidelijkheid en zelfs soms opluchting geven. De erkenning dat er wel degelijk iets ernstigs aan de hand is", aldus Blom.

Verzamelterm

Dementie is een verzamelterm voor ruim vijftig ziektes waarvan de ziekte van Alzheimer de meest bekende is. Ook bij jonge dementerenden is Alzheimer de meest voorkomende vorm.

De nog relatief onbekende vorm Frontotemporale Dementie (FTD) komt ook vaak voor bij mensen jonger dan 65 jaar. Bij deze aandoening zijn het niet zozeer de geheugenproblemen die optreden, maar vooral veranderingen in het gedrag.