'Schoonheidssalons houden zich veelal aan hygiënevoorschriften'

Schoonheidssalons hebben hun zaken veelal op orde. Klanten lopen bij de behandelingen weinig risico, zo concluderen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een schriftelijk onderzoek onder vierhonderd salons.

De twee toezichthouders wilden meer inzicht in de behandelingen, de producten en apparaten die daarbij worden gebruikt. Het gaat vaak om kleinschalige salons waar mensen terechtkunnen voor lichaams- en gezichtsbehandelingen, pedicure en ontharingen.

Omdat het geen beschermd beroep is, mag iedereen zich schoonheidsspecialist noemen en zijn er geen verplichte diploma's. Sinds begin 2016 valt de cosmetische sector wel onder de wet en daarmee het toezicht.

Ruim vierhonderd salons deden mee aan de inventarisatie. Zeker 1500 salons wilden niet meewerken. Toch is de hoeveelheid gegevens voldoende om een eerste beeld te krijgen van de branche, zegt een IGZ-woordvoerder. In bijna alle salons zijn de medewerkers gedegen opgeleid voor hun werk en laten ze zich bijscholen. De meeste gelegenheden zeggen zich te houden aan de regels voor kwaliteit en hygiëne.

Niet geregistreerd

De schoonheidsbranche is groot. Bij de Kamer van Koophandel zijn bijna 13.000 bedrijven aangesloten, inclusief massagesalons. Twee derde is lid van de brancheorganisaties ANBOS of ProVoet.

Klanten lopen het meeste risico bij de schoonheidssalons die nergens geregistreerd zijn, aldus de IGZ. ''Klanten moeten altijd zelf opletten. En het risico is natuurlijk groter als het om een botox-behandeling gaat dan om nagels lakken.''

De inspectie zal alert zijn op meldingen over misstanden in de salons en zal ook onverwachte bezoeken gaan brengen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie