Verkeerd gebruik van de pijnstiller oxycodon zorgt voor honderden opnamen per jaar in Nederlandse ziekenhuizen. Dat schrijft de Telegraaf zaterdag op basis van Leids wetenschappelijk onderzoek.

Circa zevenhonderd patiënten per jaar komen door het middel bij de spoedeisende hulp terecht. Sommigen van hen hebben ademnood en anderen hebben te maken met 'ademdepressie', daarbij kan de ademhaling stoppen.

Albert Dahan, hoofd Anesthesie en Pijnonderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waarschuwt in de Telegraaf dat de oorzaak ligt bij een combinatie met alcohol. Zelfs een kleine hoeveelheid kan leiden tot serieuze gevolgen. Ook kunnen problemen voorkomen na een combinatie met een slaapmiddel, aldus Dahan.

"Het bleek ons dat alcohol, zelfs een geringe hoeveelheid, dit effect al dramatisch versterkt", staat in het medische tijdschrift American Society of Anesthesiologists. Het alcoholeffect is onderzocht bij 24 vrijwilligers van tussen de 21 tot 77 jaar oud die het middel oxycodon gebruikten. Vooral bij ouderen zou de combinatie met alcohol gevaarlijk kunnen zijn.

Nederland

Middelen als oxycodon worden in Nederland door bijna een miljoen mensen gebruikt. De pijnstiller wordt geslikt bij chronisch pijnen en bijvoorbeeld na operaties. Maandelijks komen er volgens Dahan ook enkele duizenden nieuwe gebruikers bij. 

Precieze cijfers over het mogelijk aantal doden door het gecombineerde gebruik zijn momenteel niet beschikbaar in Nederland, aldus de krant.