De afgelopen jaren is bij verschillende vrouwen met borstimplantaten een zeldzame vorm van kanker vastgesteld. In de Verenigde Staten worden negen sterfgevallen geassocieerd met ALCL, een vorm van non-Hodgkin-lymfoom.

In België kregen vier vrouwen de afgelopen jaren de zeldzame vorm van kanker, aldus het Belgische Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

"De gegevens waarover we beschikken, suggereren dat de kans op deze kanker groter is bij vrouwen met een implantaat", zegt FAGG-woordvoerster Ann Eeckhout in Het Nieuwsblad. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk.

Volgens het FAGG blijft de kans om de zeldzame kanker te krijgen ook na een borstvergroting klein en is het niet nodig implantaten preventief te laten verwijderen. Ook komt er geen verbod op bepaalde types of merken. Fatale gevallen zijn nog niet bekend in België.

Negen sterfgevallen

In de Verenigde Staten worden negen sterfgevallen in verband gebracht met de zeldzame kankersoort. Bij de Food and Drug Administration (FDA) waren op 1 februari 359 gevallen gemeld van ALCL als mogelijk gevolg van implantaten, schrijft CNN.

De kanker tast cellen in het immuunsysteem aan en bevindt zich meestal in het littekenweefsel rond een implantaat. "Op basis van alle informatie die we tot nu toe hebben, kan worden gesuggereerd dat vrouwen met implantaten een zeer laag, maar verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van ALCL", aldus de FDA.

In 2011 wees de FDA voor het eerst op de mogelijkheid van een klein risico op het ontwikkelen van ALCL na het krijgen van implantaten. Sindsdien zijn veel gegevens verzameld over de mogelijke link tussen implantaten en ALCL.

Ruwe implantaten

Zo lijkt het probleem zich vaker voor te doen bij ruwe implantaten dan bij gladde exemplaren. Van de 231 gemelde gevallen bij het FDA die informatie bevatten over het type implantaat ging het in 203 gevallen om ruwe exemplaren.

In de Verenigde Staten hebben zo'n tien tot elf miljoen vrouwen borstimplantaten volgens de American Society of Plastic Surgeons en de Plastic Surgeon Foundation. Minder dan tien patiënten worden jaarlijks gediagnosticeerd met ALCL die mogelijk het gevolg is van een implantaat.

In veel gevallen waarbij een lymfoom ontstond was het genoeg om het implantaat en het littekenweefsel eromheen te verwijderen. Sommige vrouwen hebben chemotherapie en bestraling nodig.

Volgens de FDA moeten dokters rekening houden met de mogelijkheid dat een lymfoom nog lange tijd na een operatie voor borstimplantaten ontstaat. Als vrouwen nergens last van hebben, is er volgens de FDA echter geen reden om ze te laten verwijderen.