Senioren van wie het reukorgaan in de loop der jaren slechter wordt, hebben meer kans om op jongere leeftijd te sterven. Dit zou het bewijs versterken dat door het reukorgaan te beoordelen, er een accuraat beeld kan worden geschetst van de gezondheid van het brein.

Dat blijkt uit onderzoek door de universiteit van Stockholm onder 1.774 Zweden, gepubliceerd in Journal of the American Geriatrics Society.

De respondenten werden tien jaar lang gevolgd. Aan het begin van de studie werd hen gevraagd om dertien verschillende geuren te onderscheiden.

In de onderzoeksperiode overleden er in totaal 411 deelnemers. De onderzoekers merkten een duidelijk verband op tussen een slechte testscore en een vroegtijdige dood. Elk fout antwoord in de test stond gelijk aan een verhoogde kans van 8 procent op overlijden binnen de onderzoeksperiode, stelden de onderzoekers vast.

19 procent

Algeheel hadden personen wiens reukvermogen compleet verdwenen was 19 procent meer kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met mensen die wel goed scoorden in de test.

In eerder onderzoek werd de kans op dementie in verband gebracht met het verlies van het reukvermogen. Volgens hoofdonderzoeker Jonas Olofsson was er echter geen verband merkbaar tussen dementie en verminderde reuk in dit onderzoek.

Verder onderzoek moet uitwijzen wat de biologische oorzaak is achter een verminderd reukvermogen en een vroegtijdige dood.