Door middel van het toedienen van bacteriofagen is voor het eerst het leven van een Nederlandse patiënt gered. In het AVROTROS-programma Zorg.nu is dinsdagavond te zien hoe de 61-jarige Bart Vissers uit Valkenburg wordt behandeld in het Militair Hospitaal Koningin Astrid in België.

Vissers kreeg na zijn darmoperatie langdurig antibiotica toegediend. Op den duur werkte dat niet meer. Zo'n vier maanden geleden raakte Vissers in coma, waarna zijn arts besloot om te behandelen met bacteriofagen. Bacteriofagen kunnen specifieke bacteriën in het lichaam te lijf gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde dat er steeds meer gevallen antibioticaresistent zijn, waarbij bepaalde bacteriën niet meer gevoelig zijn voor de werking van een of meer antibioticasoorten. Hierdoor groeit de noodzaak voor een werkzaam alternatief. Naar schatting zullen in 2050 wereldwijd 10 miljoen mensen sterven door antibioticaresistentie.

Artikel 37

Om de behandeling met bacteriofagen toe te staan moest de arts van Vissers zich beroepen op artikel 37 van de Veklaring van Helsinki, waarin toestemming wordt gegeven om experimentele medicijnen te gebruiken als er geen ander middel meer werkt.

In Europa worden bacteriofagen nog niet toegepast. In Rusland en Georgië al wel. Daarom werkt het Militair Hospitaal Koningin Astrid samen met de Eliava kliniek in Georgië. Daar zijn bacteriofagen in de apotheek te krijgen.

Voordat het bekend werd in de media wilden artsen eerst zeker zijn van het herstel van Vissers. De 61-jarige Nederlander ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar is momenteel buiten levensgevaar. De uitzending van Zorg.nu is dinsdag om 21.25 uur te zien op NPO 1.