Promovendi Marianne Verschoor en Marike Lemmers van het AMC in Amsterdam pleiten voor landelijke richtlijnen over het handelen na een miskraam. Volgens de onderzoekers wordt nu nog te vaak gekozen voor een curettage, waarbij de baarmoeder operatief wordt leeggeschraapt of leeggezogen. 

Tegen AD zeggen de onderzoekers dat er in veel gevallen onnodig wordt gekozen voor een curettage. Jaarlijks krijgen 20.000 vrouwen een miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap, de helft daarvan krijg nu een curettage.

"Dat moet minstens naar een kwart", aldus Verschoor. Volgens de onderzoekers is het lichaam in veel gevallen er toe in staat om de resten van het zwangerschapsweefsel zelf te verwerken. Bij de helft van de vrouwen is de vrucht binnen twee weken verdwenen, bij de andere helft kan het tot zes weken duren. In enkele gevallen heeft het lichaam maanden nodig.

De ingreep zorgt bij 20 procent van de vrouwen voor verklevingen die het lastig kunnen maken om opnieuw zwanger te worden. De kans is daarnaast groter dat bij een volgende zwangerschap een kind te vroeg wordt geboren. In plaats van 6 procent is het 9 procent.

Alleen bij vrouwen bij wie de resten gaan ontsteken of vrouwen die kampen met buitensporig bloedverlies is een curettage noodzakelijk, zo pleiten de onderzoekers. Dat zou gaan om vijfhonderd tot duizend vrouwen per jaar.