Het pollenseizoen is begonnen en dat betekent voor hooikoortspatiënten tranerige ogen, een loopneus en veelvuldig niezen. Vooral op warme dagen met veel zon bevinden zich extra veel pollen in de lucht.

Bioloog Maurice Martens heeft een tip voor hooikoortspatiënten die toch graag van de zon willen genieten. "De Nederlandse kust is een goede plek om naartoe te gaan, want we hebben hier vaak wind die over zee komt. Omdat deze lucht redelijk schoon is, kun je er goed toeven", aldus Martens.

Mensen met hooikoorts doen er ook goed aan om hun vakantie door te brengen in de bergen. "En dan bedoel ik hoog in de bergen, voorbij de boomgrens. Daar heb je minder last van bomen en zijn er relatief minder pollen in de lucht te vinden", vertelt de bioloog. Als je vaak last hebt van de pollen van de es, is het volgens Martens af te raden je vakantie in het Middellandse Zeegebied door te brengen. "Daar staan heel veel olijfbomen en omdat essen en olijfbomen nauw verwant zijn, kun je door een kruisallergie heel gevoelig zijn voor de pollen hiervan", waarschuwt hij.

Volgens de bioloog is het hooikoortsseizoen dit jaar redelijk normaal begonnen. Hoewel het afgelopen winter korte tijd iets warmer dan normaal was en er al wat pollen in de lucht waren, begon het pollenseizoen in de derde week van maart. "Dat is een redelijk normale tijd, voor zover je van normaal kunt spreken", aldus de Martens.

Dat is weleens anders geweest. "We hebben een aantal jaren gehad dat er met de kerst al pollen van hazelaars en elzen in de lucht waren en mensen al sniffend de kerstdagen moesten doorkomen." Volgens Martens is dat dit jaar beduidend minder geweest. "We hebben een niet al te koude maar ook niet al te zachte winter gehad, wat er in ieder geval voor heeft gezorgd dat het pollenseizoen niet al is losgebarsten rond de jaarwisseling", vertelt de bioloog.

Heftige klachten

Het eerste deel van het hooikoortsseizoen zijn het vooral hazelaars en de elzen die pollen in de lucht brengen, bomen die al voor flink veel overlast kunnen zorgen. "Natuurlijk is het voor iedere patiënt verschillend hoe heftig de symptomen zijn, maar de bomen die in het voorjaar bloeien, kunnen soms enorme hoeveelheden pollen in de lucht brengen en dan enkele dagen heftige klachten veroorzaken", vertelt Letty de Weger, onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).  

Na de hazelaars en de elzen is het in april en mei de beurt aan de berken om te gaan bloeien. Deze bomen staan bekend om hun onvoorspelbaarheid. "Berkenbomen kunnen in korte tijd enorme hoeveelheden pollen aan de lucht afgeven. Deze precieze piekdagen zijn niet altijd goed te voorspellen, omdat die afhankelijk zijn van het weer in de periode dat bomen klaar zijn om te gaan bloeien", vertelt de Weger. De periode dat de berken in bloei zullen komen, is wel enigszins aan te geven. "Op dit moment verwachten we dat eind maart de berken gaan bloeien en midden april de piek aan berkenpollen verwacht kan worden", aldus de onderzoeker.

Moeilijke periode

Van mei tot en met augustus komen de grassen in bloei. Een extra moeilijke periode voor een specifieke groep hooikoortspatiënten. "Sommige mensen zijn allergisch voor zowel berkenpollen als graspollen", vertelt De Weger.

"Wanneer de berkenbomen later in bloei komen en de grassen op tijd of vroeg in bloei komen, kunnen het berkenpollenseizoen en het graspollenseizoen elkaar in mei overlappen of naadloos op elkaar aansluiten. Dat betekent dat mensen die allergisch zijn voor beide soorten pollen tussendoor geen rust krijgen en een lange periode van klachten zullen ervaren," aldus de onderzoeker.

Graspollen

Volgens Martens heeft ruim de helft van de mensen met hooikoorts last van graspollen. "Dat is een behoorlijk aantal, je kunt ervan uitgaan dat in Nederland ongeveer 20 tot 25 procent van de bevolking last heeft van hooikoortsachtige verschijnselen, dat zijn vier miljoen mensen in totaal en daarvan heeft ruim twee miljoen mensen last van de graspollen", aldus de bioloog.

De simpelste remedie tegen pollenallergie is volgens Martens om niet of zo min mogelijk in aanraking te komen met de pollen. "Vermijden is hier het sleutelwoord", zegt de bioloog. "Als je per se dingen buiten moet doen, doe dat dan 's morgens vroeg, want dan zijn de pollen in de lucht nog redelijk beperkt omdat de zon nog niet schijnt en de pollen daardoor minder actief zijn", aldus Martens.