Reizigers die naar bepaalde landen in Azië en Latijns-Amerika gaan, hoeven niet langer preventief malariatabletten te slikken in risicogebieden. Pas als ze koorts hebben of zich grieperig voelen, kunnen ze eventueel tabletten innemen.

Dat is de uitkomst van een nieuw malaria-protocol dat het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) per 1 april hanteert, bevestigt een woordvoerder aan NU.nl.

Het protocol is gericht op middelmatige risicogebieden en geldt nadrukkelijk niet voor Afrika. Per land of gebied in Azië of Latijns-Amerika kan het advies anders zijn. "Wij raden daarom aan altijd even langs te gaan bij een vaccinatiebureau."

De reden voor het nieuwe beleid is de afname van het aantal malariagevallen wereldwijd. "Uit onderzoek van de WHO blijkt dat het aantal malariagevallen wereldwijd tussen 2000 en 2015 is afgenomen met 37 procent", aldus de woordvoerder. "De risico's worden steeds kleiner, vooral in middelmatige risicogebieden."

Recept voor noodbehandeling

Reizigers die op vakantie gaan naar Azië en Latijns-Amerika kunnen bij reizigersvaccinatiebureaus die bij het LCR zijn aangesloten, zoals de GGD's, een recept halen voor een noodbehandeling met malariatabletten. 

Als zij koorts krijgen of zich grieperig voelen, kunnen ze volgens het LCR het beste eerst naar een ziekenhuis gaan voor een diagnose voor zelfstandig begonnen wordt met het slikken van de tabletten. "Als je echter niet binnen 24 uur bij een dokter kunt zijn, moet je dat wel doen."

In een aantal Duitstalige landen wordt het voor Nederland nieuwe protocol al tien jaar gehanteerd. "De globale conclusie is dat het niet tot een toename van malaria onder reizigers leidt."

Reizigers die naar de middelmatige risicogebieden gaan, kunnen kiezen tussen twee soort malariatabletten waarmee behandeld kan worden: atovaquon/proguanil (ook wel bekend onder merknaam Malarone) en artemether/lumefantrine.