Grote daling in aantal zikabesmettingen Brazilië

Het aantal gevallen van besmetting met het zikavirus in Brazilië is enorm gedaald. De eerste twee maanden van dit jaar werden 1.653 nieuwe gevallen geteld. Een jaar geleden waren dat er in dezelfde periode van het jaar nog 30.683.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde Brazilië een jaar geleden nog tot het middelpunt van de epidemie. De regering zette grote middelen in om het virus een halt toe te roepen. Zo werden onder meer tienduizenden militairen ingezet om de mug die het virus overbrengt, te bestrijden.

Dat het aantal besmettingen juist in januari en februari terugloopt, wordt als een succes beschouwd. In Zuid-Amerika zijn dat de warmste en gevaarlijkste maanden. Het virus kent bij de meeste mensen slechts milde symptomen. Maar een infectie met het virus kan voor zwangere vrouwen desastreuze gevolgen hebben. De foetus kan ernstige schedel- en hersenafwijkingen oplopen.

Het virus werd voor het eerst in 1947 in het Zikawoud in Oeganda bij apen vastgesteld. In 1954 werd in Nigeria de eerste besmetting bij een mens ontdekt. ZIka kan meerdere aandoeningen veroorzaken, zoals het syndroom van Guillain-Barré, een aandoening van het zenuwstelsel.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie