Sinds het ivf-laboratorium in het UMC Utrecht op halve kracht werkt na een tijdelijke sluiting van het lab, zijn veel
nieuwe patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling willen uitgeweken naar andere ziekenhuizen.

Zij wachten nu op een ivf- of ICSI-behandeling in het Sint Antonius in Nieuwegein, Meander Medisch Centrum in Amersfoort, Diakonessenhuis in Utrecht en het Rijnstate in Arnhem.

Een woordvoerder laat aan het AD weten dat de meeste afspraken in het St. Antonius plaatsvinden, maar dat zij voor de eicelpunctie en terugplaatsing van de embryo naar de Isala Klinieken in Zwolle moeten.

"Dat is zeker niet ideaal, maar we kunnen nu wel een alternatief bieden aan stellen met een prangende kinderwens.'' Isala laat weten "de patiëntengroep goed te kennen en dat zij hen zo kort mogelijk willen laten wachten".

Ook het Meander Medisch Centrum in Amersfoort werkt samen met Zwolle. Het Rijnstate in Arnhem laat paren uitwijken naar het Radboudumc in Nijmegen en de helft van de patiënten van het Diakonessenhuis in Utrecht kan terecht in het Leiden UMC. 

Sluiting

Het lab van het UMC Utrecht werd tijdelijk gesloten nadat eind december bekend werd dat bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen mogelijk de zaadcellen van de man van een ander paar zijn gebruikt. Het lab ging per 1 februari weer op halve kracht draaien, maar daardoor belandden zeker 150 patiënten op de wachtlijst.

Het ziekenhuis liet weten dat zij moeten wachten op uitkomsten van kwaliteitscontroles die tot en met april plaatsvinden. Volgens het UMC is dit onderzoek inmiddels bijna afgerond. Zij kunnen nog niet zeggen wanneer het lab weer op volle kracht draait.  

Een woordvoerder van het UMC kan niet zeggen of stellen die op de wachtlijst staan ook zijn uitgeweken naar een van de andere ziekenhuizen.