Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kind in ziekenhuis

Erasmus MC zet virtual reality in om kinderen te laten wennen aan operatie

Het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis begint in maart een project waarin virtual reality wordt gebruikt om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op een operatie.
Door NU.nl

Dankzij de virtual reality-beelden raken kinderen gewend aan de ruimtes van het operatiecomplex en de anesthesieprocedure. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren. Op eigen tempo kan het kind de kamers bekijken en ontdekken.

70 procent van de 6.000 kinderen die jaarlijks een operatie ondergaan ervaart angst voor de ingreep. Het is de bedoeling dat dit aantal dankzij het project wordt verlaagd.

Het project is een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia Kinderziekenhuis, waaronder Kinder- en Jeugdpsychiatrie-/Psychologie en Kinderanesthesiologie. Het project, dat 15 maart van start gaat, wordt gefinancierd door de stichtingen Coolsingel en Zilveren Kruis.

MRI

Het Britse ziekenhuis Kings College Hospital maakte in februari bekend dat zij ook virtual reality inzetten op de kinderafdeling. Zij ontwikkelden een Android-applicatie die kinderen moet geruststellen voor een MRI-scan.

Aanbevolen artikelen