'Kwart sterfte jonge kinderen wereldwijd door vervuilde leefomgeving'

Een kwart van de sterfte van kinderen onder de vijf jaar wereldwijd is te wijten aan een ongezonde of vervuilde leefomgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld om vies drinkwater, luchtvervuiling, meeroken of slechte hygiëne.

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat in totaal jaarlijks 1,7 miljoen kinderen sterven door een ongezonde leefomgeving. Uiteindelijk sterven de kinderen vaak aan diarree, malaria en longontstekingen. 

"Een vervuilde omgeving is dodelijk, in het bijzonder voor jonge kinderen", zegt WHO-directeur Margaret Chan in een verklaring. Chan benadrukt dat kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor vervuilde lucht en vies water omdat hun organen, luchtwegen en immuunsysteem nog in ontwikkeling zijn.

Baby's

In het rapport schrijft de WHO dat de schade al kan worden aangericht bij baby's in de baarmoeder. Dit zet zich op latere leeftijd door als jonge kinderen, zowel binnen als buiten, worden blootgesteld aan een vervuilde omgeving.

Op latere leeftijd verhoogt een vervuilde leefsituatie de risico's op een longontsteking, chronische ademhalingsziekten zoals astma, hart- en vaatziekten, beroertes en kanker, aldus het rapport.

Volgens de WHO zullen een verbeterde waterkwaliteit en het gebruik van schonere brandstoffen de gezondheid enorm verbeteren.

Lees meer over:
WHO

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie