Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hoortoestel

Kno-artsen vrezen versnelde toename aantal mensen met gehoorprobleem

Kno-artsen zijn bang dat er in de komende jaren een versnelde toename plaatsvindt van mensen met een gehoorprobleem. Ook merken specialisten dat steeds meer jonge kinderen al kampen met een voorgoed beschadigd gehoor.
Door NU.nl

Dat schrijft De Telegraaf. "De oortjes van mobiele telefoons, evenals koptelefoons, waarmee peuters en kleuters door hun ouders bij de televisie worden geparkeerd, maken heel wat tere binnenoortjes kapot", zegt kno-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam.

"Veel ouders hebben niet door dat al die geluidsbelasting op hun kind - het leeft als het ware in een geluidsbox - stilaan bezig is het jonge kwetsbare oor te beschadigen."

Hooronderzoek

Het VUmc in Amsterdam is al tien jaar bezig met een hooronderzoek. Daaruit bleek donderdag dat de meeste mensen met een gehoorbeschadiging rond hun vijftigste last krijgen van gehoorverlies.

"Op deze leeftijd staan mensen midden in het leven met werk en kinderen en kan een verminderde gehoorcapaciteit een grote impact op hun leven hebben", aldus onderzoeker Mariska Stam.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben 360 miljoen mensen wereldwijd last van dusdanig gehoorverlies dat het hen beperkt in het alledaagse leven. De Nationale Hoorstichting kondigde vrijdag, op World Hearing Day, aan dit jaar te willen inzetten op preventie bij kinderen, jongeren en volwassenen om gehoorschade op jonge leeftijd te voorkomen en om volwassenen met beginnend gehoorverlies te bewegen eerder hulpmiddelen in te schakelen.

Aanbevolen artikelen