Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Omwonenden pluimveebedrijf lopen groter risico op longontsteking'

Mensen die binnen een straal van een kilometer van een pluimveebedrijf wonen, maken meer kans op longontsteking. Het gaat om een verhoogd risico van 11 procent, blijkt uit onderzoek in Noord-Brabant van onder meer de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht.
Door NU.nl

Onderzoekers bekeken 92.500 huisartsendossiers met duizend gevallen van longontsteking rond Tilburg. "Nu is er meer inzicht in de precieze oorzaken van longontsteking rond pluimveebedrijven", zegt professor Dick Heederik van de UU in de Volkskrant.

Bij een tweede onderzoek is gekeken naar de samenstelling van de bacterieflora in de keel van patiënten. Uit DNA-analyse van 126 patiënten in de buurt van een pluimveebedrijf bleek een verstoring van de bacteriepopulatie.

"Daardoor krijgt een potentiële slechterik als de pneumokok de kans om longontsteking te veroorzaken", aldus Heederik. "Anders dan bij de Q-koorts-gevallen rond geitenboerderijen lijkt het er dus niet op dat een specifieke bacterie uit de pluimveehouderij de oorzaak is. Grootschalige uitstoot van stofdeeltjes speelt de altijd al aanwezige pneumokok in de kaart."


Lees meer over:

Longontsteking

Aanbevolen artikelen