Een op de zes mensen die overlijdt na een hartaanval zou voorsignalen vertonen die niet opgemerkt worden, blijkt uit grootschalig Brits onderzoek.

Onderzoekers van het Imperial College Londen bekeken hiervoor de ziekenhuisdossiers van alle 135.950 personen die tussen 2006 en 2010 overleden na een hartaanval. Daaruit bleek dat 16 procent van de overleden personen in de voorafgaande 28 dagen werd opgenomen in het ziekenhuis, staat in het gepubliceerde onderzoek in The Lancet.

Uit de dossiers was af te lezen of de patiënt in de vier weken voor zijn overlijden in het ziekenhuis was opgenomen. Daarbij werd ook gekeken of de signalen die optreden voor een hartaanval de reden waren voor de opname, of dat het ging om een andere oorzaak. In sommige gevallen werden de klachten helemaal niet in het dossier opgenomen.

Flauwvallen

Uit de data bleek dat 21.677 patiënten geen enkele vermelding over mogelijke hartaanvalsignalen in zijn dossier had staan. Bij andere patiënten waren klachten vermeld als flauwvallen, ademtekort en pijn in de borst. Dit werd door de artsen echter niet altijd als een mogelijke voorbode van een hartaanval gezien, omdat het hart verder nog gezond bleek.

"Artsen zijn goed in het behandelen van patiënten die vanwege een hartaanval in het ziekenhuis terechtkomen, maar schieten vaak tekort bij het opmerken van signalen die mogelijk wijzen op een toekomstige hartaanval", zegt Perviz Asaria, hoofdonderzoeker.       

"We kunnen niet zeggen waarom artsen deze signalen missen. Daarom is het noodzakelijk dat er meer uitgebreid onderzoek moet worden gedaan zodat er op dit gebied iets kan veranderen", vult Majid Ezzati aan, die eveneens was betrokken bij het onderzoek. "Bijvoorbeeld artsen meer tijd te geven om hun patiënten te onderzoeken en te kijken naar hun medisch dossier."