Vrouwen van 65 jaar en ouder ervaren twee keer zo lang een gevoel van eenzaamheid dan mannen wanneer er een naaste komt te overlijden.

De Britse goededoelenorganisatie Independent Age ondervroeg 2.014 ouderen over hoe zij omgaan met rouw bij verlies van naasten.

Van alle respondenten voelde 54 procent zich eenzaam na een dergelijk verlies. Gemiddeld houdt dit gevoel zo'n acht maanden aan. Bij mensen van begin tachtig duurt de rouwperiode nog wat langer, zo'n twaalf maanden.

Meer dan een vierde van de respondenten gaf aan geen hulp op emotioneel of praktisch gebied in te schakelen tijdens de rouwperiode. Dit was vooral bij mannen het geval: 32 procent tegen 18 procent van de vrouwen.

Praten

Voorzitter van de organisatie Janet Morrison hoopt dat ouderen eerder aan de bel trekken wanneer een rouwproces als een te grote beproeving word ervaren.

"We weten dat het erg belangrijk is om te praten over de dood van een naaste en het juist niet weg te stoppen of onverstoorbaar door te gaan", aldus Morrison.

Ook geeft ze aan dat iedereen recht heeft op zijn eigen manier van het verwerken van de dood van iemand uit de omgeving. "Er is niet één bepaalde manier of een vaste periode om te rouwen, maar we willen ouderen wel aanraden hulp te zoeken wanneer ze dat nodig hebben."