De Verenigde Naties hebben de wereld opgedragen om op zoek te gaan naar een nieuw medicijn tegen twaalf superbacteriën die resistent zijn voor antibiotica, maar een grote bedreiging vormen voor de wereldwijde gezondheid.

Daartoe riepen de Verenigde Naties maandag op, meldt AFP.

Het gaat om bacteriën die dodelijke infecties kunnen veroorzaken in de bloedbaan, longen, hersenen en de urinewegen. Deze bacteriën reageren niet meer op reguliere medicatie, zoals antibiotica.

"Antibioticaresistentie komt steeds meer voor en alternatieve opties zijn er bijna niet meer", zegt Marie-Paule Kieny,  adjunct-directeur-generaal bij de World Health Organization (WHO), die de lijst gepubliceerd. "Als we deze oproep niet zouden doen, worden de nieuwe antibiotica die we nodig hebben niet op tijd ontwikkeld."

Volgens de WHO ligt de verantwoordelijkheid ook bij de overheden. Zij zouden publieke en private financiering voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en onderzoek moeten stimuleren. Eerder waarschuwde de organisatie al dat wanneer er niks gebeurt, er een periode van post-antibiotica ontstaat. Waarbij kleine infecties die relatief vaak voorkomen weer dodelijk kunnen worden.

Resistentie

Resistentie tegen medicijnen zou volgens het rapport door verkeerd en overmatig antibioticagebruik toenemen. Hierdoor zouden bacteriën aangemoedigd worden om zich zo te ontwikkelen dat ze kunnen overleven en nieuwe manieren vinden om medicijnen te verslaan.