Maandag 27 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Huisarts speelt grote rol in rookpreventie bij kinderen

Huisartsen zouden een actievere rol moeten spelen in het voorkomen en behandelen van het roken van sigaretten bij kinderen tussen de vijf en achttien jaar oud.
Door: NU.nl

Dat stelt The Canadian Task Force on Preventive Health Care in een artikel dat is gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.

De onderzoekers bevelen aan dat artsen aan kinderen, jongeren en hun ouders moeten vragen naar het gebruik van tabak. Ook zou de huisarts beknopte informatie en advies moeten bieden tijdens een bezoek aan de dokterspraktijk, om zo het roken te voorkomen of een behandeling voor te stellen.   

"Het advies van de artsen in de eerstelijns gezondheidszorg is een van de manieren om roken in de maatschappij onder de aandacht te brengen, het is een cruciaal instrument voor het verminderen en voorkomen van roken bij jongeren", aldus onderzoeker Brett Thombs.

Beeld uit video: Stoppen met roken, hoe doe je dat?
Afspelen knop

Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Interventieprogramma's

De onderzoekers richtten zich in het onderzoek op de resultaten van eerdere interventieprogramma's die gericht waren op roken. Daarbij werd onderzocht of deze interventies effectief waren om te voorkomen dat schoolgaande kinderen en jongeren gingen roken. Ook werd gekeken of deze campagnes bereikten dat kinderen gingen stoppen met roken en of deze interventies schadelijke effecten hadden gehad.

"We twijfelen niet over de rol die artsen kunnen vervullen naast de overheid, ouders en scholen in de educatie over de schadelijke gevolgen van roken. Wel moeten we nog meer onderzoek doen naar hoe deze educatie zo effectief mogelijk kan worden", aldus Thombs.

Eerste sigaret

Uit het Canadese onderzoek bleek dat achttien procent van de jongeren wel eens een sigaret heeft geprobeerd. Drie procent van de kinderen had dit al eens geprobeerd op een leeftijd van elf jaar oud en 36 procent van de kinderen van 17 jaar oud hadden al een keer gerookt. 

Negentig procent van de volwassen rokers stak op hun achttiende voor het eerst een sigaret op. Volgens de onderzoekers zou iemand die als kind of als jongere begint met roken een kleinere kans hebben om op latere leeftijd met het roken te stoppen, dan iemand die op latere leeftijd de eerste sigaret rookt.

Of iemand begint met roken heeft volgens de onderzoekers te maken met leeftijd, geslacht en de invloed van vrienden en familie. Ook de sociale omgeving waarin iemand opgroeit en de school die iemand bezoekt beïnvloedt deze keuze, aldus het onderzoek.

Aanbevolen artikelen