Superbacteriën die bij mensen, dieren en voedsel voorkomen, zouden een alarmerende bedreiging kunnen vormen voor de algemene gezondheid in de Europese Unie.

Deze bacteriën zouden zich zo ontwikkeld hebben dat ze resistent zijn geworden voor antibiotica, waarschuwen veiligheidsexperts woensdag.

Volgens een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) en de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) over antimicrobiële resistentie van bacteriën, sterven in de Europese Unie elk jaar zo’n 25.000 mensen door superbacteriën.

Resistentie tegen medicijnen zou volgens het rapport door verkeerd en overmatig antibioticagebruik toenemen. Hierdoor zouden bacteriën aangemoedigd worden om zich zo te ontwikkelen dat ze kunnen overleven en nieuwe manieren vinden om medicijnen te verslaan.

"Antimicrobiële resistentie is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van mensen en dieren", zegt Vytenis Andriukaitis, EU inspecteur gezondheid en voedselveiligheid, tegen Reuters. "We hebben ons aanzienlijk ingespannen om de toename hiervan te stoppen, maar het is niet voldoende geweest. We moeten sneller en sterker zijn en ingrijpen op verschillende gebieden", aldus Andriukaitis.

Salmonella

In het rapport wordt de nadruk gelegd op het feit dat in de Europese Unie de Salmonella bacterie - die de ernstige infectie Salmonellosis kan veroorzaken - een extreem hoge antimicrobiële resistentie zou hebben.

Mike Catchpole, wetenschapper bij de ECDC, maakt zich daar ernstige zorgen over. "Het is ontzettend belangrijk dat het gebruik van antibiotica bij mensen en dieren op een  voorzichtige manier gebeurt", zegt hij. "We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat antibiotica blijven werken."

Verschillen

Marta Hugas, werkzaam bij EFSA, zegt in de Europese Unie duidelijke verschillen in resistentie te zien. Zo zouden landen in Noord- en West-Europa over het algemeen lagere resistentie levels hebben dan landen in Zuid- en Oost-Europa. Volgens Hugas komt dit hoogstwaarschijnlijk door verschillen in het (overmatig) gebruik van medicijnen.

"In landen waar actie is ondernomen om het gebruik van antimicrobiële medicijnen bij dieren te verminderen of te vervangen, zie je veel lagere levels van antimicrobiële resistentie", aldus Hugas.