Mensen die vinden dat hun leven voltooid is en daarom zelfeuthanasie willen, hebben baat bij een of meerdere gesprekken met een consulent. Het merendeel stelt hierna hun zelfeuthanasie uit of ziet ervan af, schrijft de Volkskrant.

Consulenten van stichting De Einder en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) spraken het afgelopen jaar zeshonderd mannen en vrouwen die hun leven zelf op een humane manier willen beëindigen. Volgens de Einder voert niet meer dan een op de vijf hun wens uit.

Bij 80 procent van de mensen was een gesprek met een consulent genoeg "om gerustgesteld verder te kunnen leven", zegt Miriam de Bontridder, jurist en bestuurslid van De Einder.

De NVVE komt tot dezelfde conclusie als De Einder. Een meerderheid van de personen ziet na een of meerdere gesprekken met een consulent af van zelfdoding. "Een deel komt maanden of jaren na een eerste gesprek weer terug. Veel personen die rondlopen met een doodswens kunnen er met heel weinig mensen over praten. Een gesprek met een consulent hierover geeft al rust", zegt Carolien van Eerde tegen de krant. De coördinator van het Adviescentrum van de NVVE stelt dat het gevoel controle te kunnen hebben over het moment van sterven, bepalend is.

Back-up plan

Deze mening wordt gedeeld door hoogleraar levenseinde-onderzoek Bregje Onwuteaka-Philipsen van het VUmc in Amsterdam. "Voor de meesten is zelfeuthanasie een back-up plan: zekerheid over de mogelijkheid is genoeg", aldus de hoogleraar.

Een doodswens vanwege een "voltooid leven" komt vooral voor bij ouderen met een veelheid aan ouderdomsklachten. Omdat veel artsen huiverig zijn deze mensen euthanasie te verlenen, kloppen deze aan bij De Einder en de NVVE. Het kabinet en D66 willen voor deze groep ouderen een wettelijke regeling met duidelijke voorwaarden en richtlijnen. In de regeling zal een belangrijke, begeleidende rol zijn weggelegd voor consulenten.