Mensen worden steeds ouder. Rond 2030 zal de levensverwachting bij geboorte vermoedelijk de grens van negentig jaar passeren. Zo zullen de meisjes die in 2030 worden geboren in Zuid-Korea gemiddeld bijna 91 jaar oud worden. 

Daarmee heeft Zuid-Korea de hoogste levensverwachting wereldwijd. Meisjes uit Frankrijk, Japan en Spanje halen de negentig net niet.

Dat staat in een onderzoek in het medisch blad The Lancet. Zo'n hoge levensverwachting werd vroeger vrijwel onmogelijk geacht, maar de onderzoekers denken dat het einde van de stijging nog niet in zicht is.

Zuid-Korea heeft ook bij mannen de hoogste levensverwachting. Een jongetje dat daar in 2030 wordt geboren, kan 84 worden. De levensverwachting stijgt niet alleen voor baby's, maar ook voor volwassenen, bijvoorbeeld doordat de medische wetenschap de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zo is voor veel ziekten en aandoedingen inmiddels een (betere) behandeling beschikbaar in vergelijking met zo'n vijftig jaar geleden.

Momentopname

De levensverwachting is een momentopname. Een vrouw die in 1965 in Zuid-Korea werd geboren zal volgens de huidige schattingen 92,5 jaar oud worden en dat is veel ouder dan wetenschappers in haar geboortejaar hadden geschat. De huidige levensverwachting van een meisje uit 2030 (91 jaar) ligt weliswaar lager dan die van een vrouw uit 1965, maar is nog altijd veel hoger dan de verwachting in 1965 bij de geboorte. De gemiddelde levensverwachting van baby's stijgt daarmee.

Als het stijgende patroon zich doorzet, worden ook baby's die in 2030 worden geboren in de toekomst mogelijk veel ouder dan we nu kunnen voorspellen. De levensverwachting kan gedurende het leven nog verder stijgen, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van nog betere medische zorg.

Dat Zuid-Koreanen zo oud worden, komt door hun goede manier van leven: lage bloeddruk, weinig roken, goede gezondheidszorg en goede voeding voor kinderen.

Nederland

De levensverwachting van Nederlandse mannen komt op de vijfde plaats wereldwijd. Jongetjes die hier in 2030 worden geboren, hebben een levensverwachting van 83,7 jaar. Nederlandse meisjes uit 2030 zitten met 85,4 jaar in de middenmoot. Nederlandse vrouwen uit 1965 hebben na 2030 gemiddeld nog 23 jaar te leven, mannen nog 21,5 jaar.

De Verenigde Staten zullen in 2030 de laagste levensverwachting van de rijke landen hebben. De onderzoekers wijten dat aan hoge moordcijfers, veel overgewicht, hoge kindersterfte en een slechte toegang tot gezondheidszorg.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen ouder worden dan mannen, maar dat het verschil kleiner wordt. ''Mannen leefden vroeger ongezonder en hadden dus een lagere levensverwachting. Ze rookten en dronken meer, hadden meer verkeersongelukken en werden vaker vermoord. De levens van mannen en vrouwen zien er steeds gelijker uit en dus ook hun levensverwachtingen'', aldus de onderzoekers.

Volgens ander onderzoek zou de levensverwachting van vrouwen altijd hoger blijven liggen dan die van mannen. Het zou namelijk genetisch bepaald zijn.