Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Artsen pleiten ervoor maagzuurremmer uit vrije verkoop te halen

Artsen vinden dat zware maagzuurremmers niet langer zonder recept verkocht moeten worden, de gezondheidsrisico's zijn volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) te groot. Zo'n twee miljoen Nederlanders gebruiken zware maagzuurremmers.
Door ANP

Zowel het NHG als de Groningse professor Rinse Weersma vinden dat deze middelen, die forse bijwerkingen hebben, te vaak worden gebruikt door patiënten die ook met een minder zwaar middel toe kunnen.

In tv-programma Kassa spraken ze zaterdag hun zorgen uit over het wijdverbreide gebruik van de zogeheten protonpompremmers, zoals omeprazol, esomeprazol en pantoprazol. Zo'n twee miljoen Nederlanders gebruiken deze zware middelen, maar ongeveer de helft daarvan heeft ze vermoedelijk helemaal niet nodig, zegt professor Weersma van het Universitair Medisch Centrum Groningen in de uitzending.

Bijwerkingen kunnen bij langdurig gebruik ernstig zijn. Het gebruik van de zware maagzuurremmers leidt tot een verhoogd risico op botontkalking, darminfecties en nierfalen, waarschuwde Weersma. Hij vindt dat ook artsen de zware middelen te snel voorschrijven, terwijl met een gezondere leefstijl ook al veel winst valt te behalen.

Effectief

Voorzitter Rob Dijkstra van het NHG wees erop dat de protonpompremmers wel effectief zijn, maar hij deelt de conclusie dat niet te snel naar de middelen moet worden gegrepen. Dat de middelen zonder recept bij apotheek en drogist te koop zijn, vindt ook hij onwenselijk.

Winkels die de zware maagzuurremmers verkopen, moeten zich aan bepaalde regels houden. Ze moeten kopers goed voorlichten en mogen maar twee verpakkingen tegelijk aan een klant meegeven. Kassa nam de proef op de som en kreeg bij een drogisterij makkelijk vier doosjes mee. Apotheken waar een verslaggever langs ging, wezen wel op de nadelen en raadden lichtere middelen aan.

Aanbevolen artikelen