De salmonellabacterie kan volgens Zuid-Koreaanse wetenschappers helpen in de bestrijding van tumoren. Een genetisch aangepaste salmonella direct gespoten in de tumor zou het lichaam op de hoogte stellen van de aanwezigheid van kanker. Het immuunsysteem zou daardoor sneller in actie komen om de tumor te bestrijden. 

Onderzoekers aan de Chonnam National University Hwasun Hospital in Gwangju, zo schrijft The Telegraph, zouden hebben aangetoond dat de salmonellabacterie gebruikt kan worden als een soort Trojaans paard. Dat infiltreert in de kankercellen en het lichaam vertelt dat deze cellen moeten worden bestreden. 

Eerdere onderzoeken waren gericht op de mogelijkheden om bacteriën zoals salmonella te gebruiken als transportmiddel om kankermedicijnen in tumoren te krijgen. Volgens de wetenschappers is het de eerste keer dat er geprobeerd is om de eigen reactie van het lichaam op salmonella te gebruiken in de bestrijding van tumoren. 

Het onderzoeksteam ontdekte deze mogelijkheid per toeval bij een andere test. Het viel de wetenschappers op dat de salmonella een eiwit produceerde dat een sterke immuunrespons veroorzaakte. 

Baanbrekend

Testen met de bacterie als alarmmiddel op muizen met darmkanker waren volgens de wetenschappers zo succesvol dat ze nu op mensen willen testen. Meer dan de helft van de muizen zouden volledig genezen zijn zonder bijwerkingen. 

"We zijn ervan overtuigd dat deze onderzoeken baanbrekend zijn. Immuuncellen kunnen nu tumoren bestrijden", zegt een professor microbiologie van de Zuid-Koreaanse universiteit. 

Binnendringer

Kankercellen zijn zeer goed in het misleiden van het immuunsysteem. Dat komt omdat kankercellen eigen cellen zijn die door mutaties blijven delen. Het immuunsysteem pakt deze cellen niet uit zichzelf aan, omdat het ze niet ziet als binnendringer. Om een immuunreactie op te wekken in een tumor moeten mutaties genoeg afwijken van gezonde cellen, zodat het lichaam deze niet meer als lichaamseigen ziet. Dat komt omdat DNA-codes niet overeenkomen.

De onderzoekers zouden een veilige vorm van de salmonella hebben ontwikkeld die een miljoen keer minder krachtig zou zijn dan de originele bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Doordat het afweersysteem direct de bacteriën ziet als niet-lichaamseigen gaat het deze bestrijden, inclusief de tumorcellen.