Het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport wil het Vinkje nog tot oktober 2018 gebruiken, een jaar langer dan in eerste instantie werd gezegd. De Consumentenbond noemt het jaar uitstel "onbespreekbaar".

"Nu wordt ons in 2017 opeens gevraagd om ons bezwaar tegen het verlengen van de overgangsperiode van twaalf naar 24 maanden te onderbouwen", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

"Dat is echt onzinnig. Het ministerie dreigt te zwichten voor een lobby van de industrie. Er is vastgesteld dat een overgangstermijn van twaalf maanden voor het uitfaseren van het Vinkje voor bedrijven redelijk is. Niemand heeft beroep tegen dat besluit aangetekend, dus de discussie is over en uit."

Sticker

De Consumentenbond stelt nu voor dat fabrikanten vanaf oktober 2017 een sticker plakken over het logo, om oneerlijke concurrentie te voorkomen tussen bedrijven die het Vinkje wel tijdig hebben verwijderd op hun verpakking en bedrijven die dat niet hebben gedaan. 

In maart vorig jaar lanceerde de Bond de campagne Weg met het Vinkje. In oktober werd bekend dat minister Edith Schippers een app liet ontwikkelen die consumenten de juiste informatie biedt over de samenstelling en voedingswaarde van producten. De app moet de consument een uitgebreider advies geven over wat hij eet.