Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
kind pesten jeugdzorg autisme

Trimbos vindt aanpak risicokinderen door gemeentes onvoldoende

Door falende zorg gebeurt het vaak dat psychische problemen of verslaving van ouder op kind over gaan. Dat meldt het Trimbos-instituut na onderzoek.
Door NU.nl

Kinderen van ouders met psychische- en verslavingsproblemen worden volgens het instituut vaak aan hun lot overgelaten, terwijl zij een grote kans hebben dezelfde problemen als hun ouders te ontwikkelen, schrijft Trouw.

Als de speciale richtlijnen om hen te helpen worden nageleefd, neemt de kans dat kinderen zelf stoornissen ontwikkelen af met 40 procent. Maar deze checks worden volgens het onderzoek maar weinig uitgevoerd.

"Het gaat om heel veel kinderen, waarbij het risico dat zij een stoornis of verslaving ontwikkelen verkleind kan worden", zegt Rianne van der Zanden, projectleider van het onderzoek tegen de krant. "Dat gebeurt nu echt onvoldoende en dat is zonde."

Gemeente

Vooral de gemeente moet meer actie ondernemen, vindt het Trimbos. "Zij kopen weinig zorg in voor deze groep en daar hebben hulpverleners last van. Zij hebben zo weinig tijd dat ze zich richten op wat prioriteit heeft: alleen de ouder met zijn of haar problemen helpen," aldus van der Zanden.

Om dat te bereiken, is het naleven van richtlijnen niet genoeg, zegt de Leidse lector Jaap van der Stel, die zich specialiseerde in dit onderwerp. Hij bepleit in Trouw een "cultuuromslag" naar een psychische gezondheidszorg die aan preventie doet, in plaats van pas in te grijpen als iemand om zorg vraagt.

Aanbevolen artikelen