Er wordt een forse daling van het aantal 'hypo's' ervaren onder diabetespatiënten die, in plaats van een vingerprik om hun bloedsuikerspiegel te bepalen, gebruik maken van een meetsysteem met een sensor.

Dat blijkt uit de mondiale gegevens van bijna 51.000 gebruikers van het meetapparaat, schrijft de Telegraaf.

Het meetsysteem bestaat uit een kleine sensor die op de huid wordt gedragen en waarvan de waarde wordt gescand met een reader of een app op de telefoon.

Woensdag wordt in Parijs op een congres over nieuwe diabetestechnologie bekendgemaakt dat er bij de groep patiënten die gebruik maken van de sensor, sprake is van een daling met 38 procent van hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel) en een daling met 19 procent van hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel).

Als de bloedsuikerwaarde van een diabetespatiënt te laag is, ontstaat er een 'hypo', waarbij hartkloppingen, vermoeidheid, duizeligheid, verminderd zicht, veranderd humeur of een slechter concentratievermogen kunnen optreden.

Vaker meten

Professor Cees Tack - hoofd diabetes van het Radboudumc - vertelt aan de Telegraaf dat hij eerst sceptisch was over de sensor. "Vooraf dacht ik dat het bloedprikken betrouwbaarder zou zijn dan de sensor die in de huid zit. Maar dit alternatief werkt toch heel goed, met name omdat je ook veel vaker kunt meten. Het lijkt erop dat als je vaker controleert, je jezelf als patiënt beter kunt instellen (met bepaald eten of insuline) en je dus beter af bent", aldus de professor.

Volgens Tack zijn patiënten vooral blij zijn dat ze niet meer hoeven te prikken. "Ze vinden het een verademing. Niemand wil twintig keer prikken per dag, maar toch kan het nodig zijn om te controleren of het nog wel goed gaat. Een pijnloze scan langs je huid halen is natuurlijk veel gemakkelijker. Het gaat overigens wel vaak om de groep patiënten die heel zorgvuldig is. Wie vaker controleert, is beter ingesteld. Dat geldt ook voor het vingerprikken natuurlijk", aldus Tack.

Basispakket

De Nederlandse Diabetes Federatie is een richtlijn aan het ontwikkelen wanneer voor welke patiënt het scansysteem zin heeft. "Als deze er is, is de kans groot dat het apparaat voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking komt", zegt Michiel Geldof van het Zorginstituut Nederland tegen de krant. In omringende landen zoals bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk gebeurt dit al.