
Afweersysteem darmen kan stof maken die darmbacteriën leert verdragen
Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.
De afbraak van tryptofaan zorgt in de hersenen voor de aanmaak van serotonine, dat het afweersysteem vertelt dat het verdraagzaam kan reageren op darmbacteriën.
De ontdekking van het effect van dit stofje in de darmen kan een stap vooruit zijn voor de behandeling van mensen met darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en prikkelbare darmsyndroom.

Onderzoekers Erasmus MC ontdekken nieuw stofje in darmen
Rust
"Een van de afbraakproducten van tryptofaan, kynurenine, blijkt als een liefdesdrankje te werken voor de dendritische cellen van het afweersysteem. Die geven onder invloed van kynurenine de boodschap af dat het afweersysteem de darmcellen met rust mag laten", licht hoofd van het MDL-laboratorium Maikel Peppelenbosch toe.
"Bij mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom viel het al op dat ze relatief vaak producten als gedroogde worstjes eten", vertelt Peppelenbosch. "Wellicht blijkt daaruit dat deze patiënten een soort natuurlijke behoefte hebben aan veel tryptofaan omdat bij de afbraak ervan kynurenine vrij komt."
Behandeling
Voor patiënten met het Prikkelbare Darmsyndroom of darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan de ontdekking een belangrijke stap voor hun behandeling zijn. Het Prikkelbare Darmsyndroom is volgens het Erasmus MC een veelvoorkomend probleem in Nederland. Mogelijk heeft 5 tot 20 procent van de Nederlanders er in min of meerdere mate last van.