Het aantal 65-plussers dat op de spoedeisende hulp belandt is sterk toegenomen. In 2016 waren er binnen deze groep in Nederland 116.000 meer spoedgevallen dan in 2015. 

Het aantal ouderen dat acute zorg moest krijgt steeg met zeventien procent. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van Fluent Healthcare Amsterdam, schrijft Het Parool.

Onderzoeker Geert de Kousemaeker ziet een duidelijk verband tussen de hervormingen in de ouderenzorg en de toename van ouderen op de spoedeisende hulp.

Kwetsbare ouderen wonen langer zelfstandig thuis waardoor fysieke aftakeling minder snel opgemerkt wordt en er meer ongelukken gebeuren met een bezoek aan de huisarts of spoedeisende hulp als gevolg. 

Ziekenhuis

Ook de duur van een verblijf in het ziekenhuis van ouderen in langer geworden. Gemiddeld duurt een opname dertig procent langer dan bij anderen. De Kousemaeker zegt dat 65-plussers vaak verschillende aandoeningen hebben en dat het moeilijker is om bij hen een diagnose te stellen. Omdat het lastig is om een verpleeghuis te vinden waar ze aan kunnen sterken, blijven ouderen vaak onnodig lang in het ziekenhuis. 

De Kousemaeker voerde het onderzoek uit voor het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) van het AMC en VUmc. Sinds 2012 is het aantal keren dat een spoedeisende hulp wegens drukte tijdelijk patiënten moest weigeren in de regio Amsterdam en Noordwest Nederland verdubbeld.

In 2016 was er een recordhoogte van vierduizend SEH-stops, blijkt uit nieuwe cijfers van het ROAZ.