Ziekenhuis Bernhoven in Uden heeft zijn omzet de afgelopen twee jaar zien dalen met 12 procent. Het ziekenhuis streeft bewust naar minder omzet als onderdeel van het programma Zinnige Zorg

Het doel van Zinnige Zorg is het leveren van betere zorg door minder te doen, meldt de NOS. Als het nodig is, wordt voor individuele patiënten meer tijd uitgetrokken voor een betere behandeling. Door de nieuwe werkwijze kan gesneden worden in de kosten.

Het ziekenhuis probeert actief te zorgen voor minder patiënten, bijvoorbeeld door dermatologen spreekuur te laten houden bij huisartsen in de regio. Ook zijn digitale keuzehulpen beschikbaar voor patiënten, waardoor zij nadrukkelijker op de voor- en nadelen van een operatie worden gewezen.

Dat heeft de afgelopen twee jaar geleid tot veel minder operaties: bij galblaasoperaties gaat het om een daling van 15 procent en bij liesbreukoperaties om een daling van 23 procent.

Opnameduur

Bernhoven beperkt verder de opnameduur van patiënten met de afdeling acute opname. Mensen blijven daar niet langer dan 48 uur. Na die tijd gaan ze naar huis met een diagnose of worden ze overgeplaatst naar een andere afdeling van het ziekenhuis. Patiënten lopen daardoor minder risico op ziekenhuisinfecties, en het is goedkoper. 

Verschillende andere ziekenhuizen zijn bezig met vergelijkbare projecten of beraden zich daar op.